Hoşgeldin, Ziyaretçi: Üye Ol

Konuyu Oyla:
  • Toplam: 1 Oy - Ortalama: 1
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Amasya Tarihi
#1
<fieldset>Webfast.10tl.net , yazıyı silmeyin devamına yazınız [Enter Yapıp] , silenler ceza alıcaktır.</fieldset>

Tarihin girintili-çıkıntılı ve bol dönemeçli labirentindeki yolculuğuna, milattan önce 4000’li yıllarda başlamış Amasya… Bu da 8000 yıllık bir tarih yolculuğu anlamına geliyor. Bu yolculuğu kimlerin başlattığı henüz kesin olarak bilinememekle birlikte; Amasya doğumlu, ünlü tarihçi Strabon; sadece bir şehir olmaktan öte, bulunduğu vadi konumu sayesinde korunması kolay bir savunma merkezi olan bu şehri, Hz. İsa’nın doğumundan binlerce yıl önce, Amazon kraliçesi Amasis’in kurduğunu söylüyor.

Öte yandan; arkeolojik kazılar ve onların paralelinde sürdürülen tarih araştırmalarından anlıyoruz ki; milattan önce 7000-6500’den başlayan, uzun süreçte; sırasıyla; Hattilerin, Hititler’in, Frigler’in, Kimmerler’in, Lidyalılar’ın ve Persler’in hâkimiyetine giren Amasya toprakları; 200 yıl boyunca Mithridat-Pontus Krallığı’na başkentlik yapmış. Zaten, zirvesinde Amasya Kalesi’nin yer aldığı Harşena Dağı’nın eteklerindeki dik ve kayalık bölümde bulunan oyuklar ve kral mezarları da bu dönemden kalma… Milattan önce 70 ile milattan sonra 395 yılında Roma İmparatorluğu’nun “Doğu” ve “Batı” olmak üzere ikiye ayrılmasıyla, “Bizans” adıyla da anılan Doğu Roma İmparatorluğu’nun yönetimine verilen Amasya; Bizans ordusunun, 1071’de Alpaslan yönetiminde Anadolu’ya giren Türk ordusuna yenilmesi sonucu, Türk hâkimiyetiyle tanışmış. Hattâ; Bizans İmparatoru Romen Diogenes; tahttan indirildiğini de Amasya’da iken öğrenmiş.

Ardından; önce Danişmendliler’e, sonra da Anadolu Selçukluları’na ev sahipliği yapmış olan Amasya; zaman içerisinde Moğollar’ın, İlhanlılar’ın ve nihâyetinde de Osmanlı Devleti’nin yönetimine girmiş ve Sultan Murat, Şehzâdesi Yıldırım Bayezid’i, Amasya valisi olarak göndermiş. İşte Amasya’nın “şehzâdeler şehri” olarak tanınması süreci de bu gelişmeyle başlamış ve aralarında Çelebi Mehmet, II.Murat, Amasya’yı kelimenin tam anlamıyla bir “bilim ve sanat merkezi” konumuna getiren Şehzâde II. Bayezid, Kanunî Sultan Süleyman ve oğlu Şehzâde Mustafa aralarında en tanınmışları olmak üzere; Osmanlı Devleti’nin Şehzâdeleri, devlet yönetimine dair ilk deneyimlerini, bu şehirde yaptıkları valilik görevi sırasında edinmişler.


Kurtuluş Savaşı Sürecinde ve Cumhuriyet Döneminde Amasya:

Kurtuluş Savaşı’nın hemen öncesinde yaşanan gelişmeleri; "Osmanlı Devleti’nin, 30 Ekim 1918’de imzaladığı Mondros Mütarekesi uyarınca, Anadolu’nun, İtilâf Devletleri’nce işgal edilmesi" ve "Mustafa Kemâl Paşa’nın, 19 Mayıs 1919 günü, Samsun’a ulaşması" şeklinde özetlemek mümkün.

İşte Amasya’yı, Anadolu’daki Türk Kurtuluş Savaşı süreci ve Türkiye Cumhuriyeti tarihi açısından bir “kilometre taşı” konumuna taşıyan da Mustafa Kemal (ATATÜRK) tarafından, 22 Haziran 1919’da yayınlanan “Amasya Genelgesi’yle, Millî Mücadele sürecine ilk adımlarından birinin atılması…

Türkiye Cumhuriyeti döneminde, 20 Nisan 1924’te "il" statüsünü kazanan Amasya ise; milattan önce 6500’de başladığı ve yaklaşık 8500 yıldır sürdürdüğü tarih yolculuğuna, “gelecek” yönünde devam ediyor...
vbw5y.jpg

Cevapla

#2
Benim şehrim AMASYA sizleri de bekleriz :)

WZYNqY.gif
AqJ9dr.gif
Cevapla

#3
Önemli Değil.
vbw5y.jpg

Cevapla



[-]
Hızlı Cevap

Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar:
2 Ziyaretçi


Yazılım © MyBB 1.8.38 Tema © iAndrew 2016
Çeviri: © MCTR Edward




10tl.net Destek Forumu -

Online Shopping App
Online Shopping - E-Commerce Platform
Online Shopping - E-Commerce Platform
Feinunze Schmuck Jewelery Online Shopping